De cijfers
Minister Madlener van Infrastructuur benadrukt dat een verandering noodzakelijk is, vooral omdat jaarlijks duizenden mensen gewond raken door fietsongevallen. Volgens recente cijfers van VeiligheidNL vonden er in 2024 meer dan 74.000 fietsongevallen plaats, wat neerkomt op een gemiddelde van meer dan 200 spoedeisende hulp-bezoeken per dag. Van alle fietsslachtoffers is ongeveer 40% ouder dan 55 jaar, terwijl ongeveer 11% jonger is dan 11 jaar. Veel slachtoffers lopen botbreuken op, en een aanzienlijk aantal krijgt te maken met licht tot ernstig hersenletsel. Uit onderzoek blijkt onder meer dat het dragen van een helm de kans op ernstig letsel met 60%, en de kans op dodelijk hersenletsel met 71%, vermindert. Naar schatting zou door het dragen van fietshelmen ca. 100 tot 110 verkeersdoden, en 1700 tot 1900 ernstig gewonden, kunnen worden voorkomen.
‘Zet ‘m Op’-campagne
In een poging iets te doen aan het aantal ongevallen (of de ernst van het letsel dat daarbij wordt opgelopen), zonder tot een verplichting over te gaan, is vandaag de landelijke ‘Zet ‘m Op’-campagne gelanceerd, met als doel het vrijwillig gebruik van fietshelmen te stimuleren. De minister wil binnen tien jaar bereiken dat minstens 25% van de Nederlandse fietsers vrijwillig een helm draagt, tegenover slechts 4% nu. De campagne richt zich vooral op ouders met jonge kinderen, forenzen die regelmatig fietsen en ouderen.
Ondanks de voordelen is de fietshelm in Nederland dus niet verplicht gesteld, ook niet voor gebruikers van ‘normale’ e-bikes tot 25km/u, zonder kentekenplaatje (speedpedelecs kennen wel een helmplicht). Een verplichting lijkt er ook op korte termijn niet te komen. De discussie hierover duurt voort en laait van tijd tot tijd op (onlangs bijvoorbeeld rond de discussie over de ‘fatbike’). Voorstanders van verplichtstelling benadrukken vooral de duidelijke veiligheidswinst, terwijl tegenstanders bezorgd zijn dat het fietsgebruik kan afnemen. Daarnaast is er een groep die sowieso liever geen overheidsbemoeienis ziet op dit vlak.
Nieuwe fietscultuur?
Gezien de acceptatie van een helm in andere landen (zo kennen diverse Europese landen al een verplichting) en tijdens veel beoefende sporten (wintersport, wielrennen, schaatsen, skaten, etc.), zal het vermoedelijk slechts een kwestie van tijd zijn voor de helm niet meer is weg te denken uit onze fietscultuur.
Heeft u (met of zonder helm) letsel opgelopen in het verkeer? Neem dan contact met ons op om te kijken waar u recht op heeft!