blog

Zelfstandig verhaalsrecht werkgever bij letselschade werknemer

Op het moment dat een werknemer letselschade oploopt en daardoor arbeidsongeschikt raakt, dan lijdt ook de werkgever schade. De werkgever is immers verplicht om minimaal 70% van het loon van een zieke werknemer door te betalen en om de werknemer te re-integreren. Indien de arbeidsongeschiktheid door toedoen van een ander is ontstaan, dan kan de werkgever zelfstandig de hiermee samenhangende kosten van die andere partij terugvorderen.

Welke schade

Artikel 6:107a lid 2 BW bepaalt dat het tijdens ziekte doorbetaalde het nettoloon (inclusief vakantiegeld) en de kosten voor re-integratie op de aansprakelijke partij verhaald kunnen worden. Onder het nettoloon vallen in beginsel ook het vakantiegeld, vaste overwerkvergoedingen en ploegendiensttoeslagen. Re-integratiekosten zijn kosten die u als werkgever maakt (of laat maken) ter bevordering van de terugkeer van uw zieke werknemer naar werk. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van revalidatie, re-integratie of herscholing.

Dit wetsartikel houdt echter dus ook in dat (eventuele) andere schadeposten voor u als werkgever, zoals gemiste omzet en vervangende arbeid, niet voor vergoeding in aanmerking komen. 

De praktijk

Om de werkgeverschade te kunnen verhalen moet eerst worden vastgesteld wie de (verzekeraar van) de schadeveroorzakende partij is en of deze hiervoor aansprakelijk kan worden gehouden. Vervolgens dient het medisch causaal verband tussen het ongeval en de arbeidsongeschiktheid van de werknemer te worden bepaald. Zodra de aansprakelijkheid is erkend, kan de vordering van de werkgeverschade worden opgemaakt en bij de wederpartij worden ingediend.

Deze verschillende onderdelen kunnen in de praktijk de nodige vragen en discussie opleveren. Het is dus van belang dat het verhalen van de werkgeverschade deskundig wordt vormgegeven en daarmee de opgelopen schade zo volledig mogelijk wordt gecompenseerd. Een zieke werknemer is immers al vervelend genoeg.

Voor meer informatie, kijk op https://www.regresrecht.nl of neem contact met ons op!

Kunnen wij u helpen met uw letselschade?

Zie ook

Fatbikes op de openbare weg

De regels voor welke vervoersmiddelen op de openbare weg mogen worden gebruikt door verkeersdeelnemers zijn voornamelijk vastgelegd in de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) en het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990

Letselschade bij sport- en spelsituaties

De vakantie is voorbij en de sportcompetities beginnen weer. Sporten (en spelen) levert plezier op en bevordert de gezondheid. Helaas liggen ongelukjes en letsel/blessures op de loer. Hoe zit het