blog

Letselschade bij sport- en spelsituaties

De vakantie is voorbij en de sportcompetities beginnen weer. Sporten (en spelen) levert plezier op en bevordert de gezondheid. Helaas liggen ongelukjes en letsel/blessures op de loer. Hoe zit het als tijdens het sporten (of spelen) door een ander letsel wordt toegebracht?

Aansprakelijkheid

De beoordeling van de aansprakelijkheid in een sport- of spelsituatie is anders dan de beoordeling van ongevallen ‘in het dagelijks leven’. Uit de rechtspraak volgt dat deelnemers aan een sport of spel tot op zekere hoogte gevaarlijke, slecht gecoördineerde, verkeerd getimede of onvoldoende doordachte handelingen van elkaar moeten accepteren. Dat hoort immers ‘bij het spelletje’. Dat betekent dat een niet al te extreme tackle, die wel tot aansprakelijkheid zou leiden buiten een sport- of spelsituatie, op het voetbalveld niet tot aansprakelijkheid leidt.

Maatstaf

Uiteraard hoeven sporters niet alles te accepteren. Een veroorzaker is wel aansprakelijk als zijn/haar gedraging buiten het normale sport- of spelrisico valt. Daarbij is te denken aan bijvoorbeeld grove overtredingen en overtredingen die (ver) buiten de regels van het spel vallen. Als voorbeeld de ‘doodsschop’ die op het speelveld wordt uitgedeeld, of een tackle/schop die na het stilleggen van het spel plaatsvindt.

Bewijs

Omdat de drempel van aansprakelijkheid hoger ligt, is het van belang dat duidelijk aangetoond kan worden dat de gedraging echt niet ‘door de beugel’ kon. Videobeelden, verklaringen van getuigen (ook toeschouwers), een wedstrijdverslag of aantekeningen van een scheidsrechter (zeker als die bijvoorbeeld een rode kaart heeft gegeven voor de gedraging) kunnen een aansprakelijkstelling onderbouwen.

Heeft u vragen over letsel opgelopen in een sport- of spelsituatie, neem gerust contact met ons op!

Kunnen wij u helpen met uw letselschade?

Zie ook

Fatbikes op de openbare weg

De regels voor welke vervoersmiddelen op de openbare weg mogen worden gebruikt door verkeersdeelnemers zijn voornamelijk vastgelegd in de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) en het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990