blog

Letselschade, verhaalbaar op een eigen verzekering?

Wanneer je als bestuurder van een motorvoertuig betrokken bent bij een ongeval dat is veroorzaakt door de bestuurder van een ander motorvoertuig, dan ligt het voor de hand om uw schade op diens aansprakelijkheidsverzekeraar te verhalen. Soms is er echter geen andere partij (een eenzijdig ongeval) of bent u (mede)veroorzaker van het ongeval. In die gevallen kan een schadeverzekering voor inzittenden (SVI) uitkomst bieden.

Wat is een SVI?

Een SVI is een aanvullende autoverzekering die dekking biedt voor de schade die inzittenden, inclusief de bestuurder, oplopen bij een ongeval. Dit kan gaan om zowel materiƫle schade als immateriƫle schade. De SVI biedt een bredere dekking dan een ongevallenverzekering, omdat het concrete schade vergoedt, en niet alleen uitkeert bij blijvend letsel of overlijden. Overigens bestaat deze verzekering ook voor motorrijders, in vorm van een schadeverzekering voor opzittende (SVO).

Wat dekt een SVI precies?

De dekking van een SVI is doorgaans zeer uitgebreid en omvat bijvoorbeeld de medische kosten die niet door de zorgverzekeraar worden gedekt, een vergoeding van het verloren arbeidsvermogen door arbeidsongeschiktheid, de na het ongeval gemaakte redelijke kosten, en smartengeld. De SVI dekt daarnaast meestal de beschadiging of het verlies van spullen die u bij zich had tijdens het ongeval. De kosten van juridische bijstand worden in de regel vergoed.

De voordelen van een SVI

Het belangrijkste voordeel van een SVI is dat deze verzekering de schade van alle inzittenden dekt, ongeacht de schuldvraag. Dit betekent dat, onafhankelijk van de beoordeling van de aansprakelijkheid en de schuldvraag, ook de bestuurder van een motorrijtuig direct aanspraak kan maken op een schadevergoeding. In het geval van een eenzijdig ongeval is het feitelijk de enige manier om uw schade te verhalen.

De nadelen van een SVI

Een SVI kent ook nadelen. Zo is de schade aan het motorvoertuig zelf niet gedekt. Daarnaast is de exacte reikwijdte van de dekking afhankelijk van de polisvoorwaarden. Deze voorwaarden kunnen uitsluitingen bevatten, die bij een vordering op een aansprakelijke partij niet aan de orde zijn. Ook is het niet mogelijk om een discussie(punt) over polisvoorwaarden in een laagdrempelige deelgeschilprocedure aan de rechter voor te leggen.

De juiste keuze

Is de bestuurder van een ander motorvoertuig aansprakelijk voor uw schade, en had u zelf geen schuld aan het ontstaan van het ongeval, dan adviseren wij u om de schade op de WAM-verzekering van de veroorzaker te verhalen. Is er sprake van een eenzijdig ongeval, of is er onduidelijkheid over de schuldverdeling, dan is de SVI de beste, of zelfs enige, optie. Neem voor vragen hierover contact met ons op!

Kunnen wij u helpen met uw letselschade?

Zie ook

Fatbikes op de openbare weg

De regels voor welke vervoersmiddelen op de openbare weg mogen worden gebruikt door verkeersdeelnemers zijn voornamelijk vastgelegd in de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) en het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990

Letselschade bij sport- en spelsituaties

De vakantie is voorbij en de sportcompetities beginnen weer. Sporten (en spelen) levert plezier op en bevordert de gezondheid. Helaas liggen ongelukjes en letsel/blessures op de loer. Hoe zit het